GRATIS verzending vanaf €75,-

Onderhoud van leer

Leren tassen worden in gebruik steeds soepeler en mooier. Leer hoeft niet ingespoten te worden met een beschermende spray. Wanneer men deze spray wel gebruikt wordt er een onnatuurlijke laag op een natuurlijk product gelegd. Als een tas ingespoten is met een beschermende spray kan deze tas niet meer schoongemaakt worden. Lees onder het kopje leer schoonmaken hoe een leren tas schoongemaakt kan worden.

Leer is nooit waterdicht, maar altijd waterafstotend. De ritsen van de tassen zijn in de fabriek al behandeld met een waterafstotende spray. Wanneer een tas erg nat is geworden is het belangrijk deze eerst goed te laten drogen. Leg een tas nooit op of bij een kachel, zo voorkomt u dat het leer uitdroogt.

Als het leer van een tas na een aantal jaren mat of levenloos is geworden en begint uit te drogen, kunt u de tas voeden met een kleurloze olie of leercrème. Door een kleurloze olie of leercrème te gebruiken voorkomt u verkleuringen van het leer. Ook voor het behoud van kleding is het belangrijk om specifiek met kleurloze olie en leercrème te werken. Gekleurde olie kan mogelijk afgeven aan kleding.


Leer schoonmaken
Wanneer er een vlek op uw leren tas of portemonnee zit is het vaak mogelijk dit schoon te maken met lauwwarm water. Maak een (liefst licht gekleurde) handdoek of theedoek goed nat, dep de kant van de tas waar de vlek op zit in zijn geheel nat. Laat hierna de tas opdrogen, let op, leg een tas nooit op of bij een kachel zo voorkomt u dat het leer uitdroogt.

Als met alleen water de vlek niet wegtrekt kunt u shampoo of handzeep gebruiken. U kunt leer net zo behandelen als uw eigen huid. Stel dat u een wondje op uw hand heeft, als u hier groene zeep in krijgt prikt dit. Groene zeep is schadelijk voor het leer. Gebruik bijvoorbeeld een zachtaardig product als handzeep of shampoo zonder parfum en scrub.

Er zijn helaas wel een aantal vlekken die permanent zijn. Dit zijn onder andere olie of vet vlekken, inktvlekken en (rood) fruitvlekken.