Onderhoud van leer

Leren tassen worden in gebruik steeds soepeler en mooier. Leer hoeft niet ingespoten te worden met een beschermende spray. Wanneer dit wel gedaan wordt, wordt er een onnatuurlijke laag op een natuurlijk product gelegd. Als een tas ingespoten is met een beschermende spray kan deze tas ook niet meer schoongemaakt worden. Lees onder het kopje leer schoonmaken hoe een leren tas schoongemaakt kan worden.

Leer is nooit waterdicht, maar altijd waterafstotend. De ritsen van de tassen zijn in de fabriek al behandeld met een waterafstotende spray. Wanneer een tas erg nat is geworden is het belangrijk deze eerst goed te laten drogen. Leg een tas nooit op of bij een kachel, zo voorkom je dat het leer uitdroogt.

Als het leer van je tas na een aantal jaar mat wordt en begint uit te drogen, kun je de tas voeden met een kleurloze olie of leercréme. Zo voorkom je verkleuringen van het leer. Ook voor het behoud van je kleding is het belangrijk om specifiek met kleurloze olie en leercréme te werken, gekleurde olie kan afgeven aan je kleding.


Leer schoonmaken
Wanneer er een vlek op je leren tas of portemonnee zit, kan je dit vaak schoonmaken met lauwwarm water. Maak een handdoek of theedoek goed nat, dep de kant van de tas waar de vlek op zit goed nat. Laat daarna de tas goed opdrogen, let op, leg een tas nooit op of bij een kachel zo voorkom je dat het leer uitdroogt.

Als met alleen water de vlek niet wegtrekt kun je shampoo of handzeep gebruiken. Je moet leer altijd behandelen als je eigen huid. Stel dat je een wondje op je hand hebt, als je hier groene zeep in krijgt prikt dit. Groene zeep is schadelijk voor het leer. Gebruik bijvoorbeeld een zachtaardig product als handzeep of shampoo zonder parfum en scrub.

Er zijn helaas wel een aantal vlekken die permanent zijn. Dit zijn onder andere olie of vet vlekken, inktvlekken en (rood) fruitvlekken.